Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Gaudiós

És el patró de la Pobla. La seva festivitat se celebra l'endemà de la segona Pasqua. És una festa eclesiàstica que consisteix a fer una missa i besar la relíquia de Sant Gaudiós que es conserva a la Parròquia. 

Per saber l'origen d'aquesta festa ens hem de remuntar al segle XVIII, quan el Monestir de Poblet va donar la relíquia a la Pobla.

No hi ha constància del seu trasllat des de Roma a Barcelona, ni des de Barcelona a Poblet. Es creia que havia estat extret de les catacumbes de Roma i batejat pel Súmmum Pontífex. La relíquia anava acompanyada d'un petit pergamí redactat en llatí, conegut com a Autèntica, que autentificava que el que contenia el reliquiari procedia del cementiri Cyriaco. També hi constava el nom de l'argenter que l'havia elaborat, el tarragoní Anton Arandes. 

El dia 9 de setembre de 1715, per les festes de setembre, es va traslladar la relíquia de Sant Gaudiós des del monestir de Poblet cap a la Pobla. Els quatre monjos que van fer el viatge la van entregar al vicari de la Pobla, Joseph Queralt. El van conduir des de la baixada del Vilosell fins a l'Església, en processó acompanyat de cants, on es va celebrar una missa solemne.  

El dia 29 de març de l'any 1716 es va construir una columna de pedra de catorze pams amb una capelleta, on es ficà la imatge de Sant Gaudiós protegida per una reixa, i on es col·locà també una creu de ferro. El lloc on es va construir va ser just on es van aturar els monjos de Poblet per fer l'entrega al vicari de la Parròquia. 

Després d'aquest fet es va anar celebrant la festivitat de Sant Gaudiós el dia 10 de setembre, tercer dia de la Festa Major. La celebració consistia a cantar els goigs, que havia compost Joseph Queralt i es feia una processó amb la reliquia fins a cal Domènech. 

A partir de l'any 1720 es va canviar el dia de la celebració i es va traslladar al tercer dia de la Pasqua de Pentacosta, l'endemà del Roser, perquè no hi hagués tantes festes seguides a la Festa Major.