Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

XX *

La informació trobada d'aquest període és més abundant, per això s'ha decidit dividir el segle en quatre períodes: 

  • 1900-1931: la modernització del poble.
  • 1931-1939: la Pobla durant la II República i la Guerra Civil. 
  • 1939-1975: l'evolució del poble durant el període franquista.
  • 1975-2014: l'evolució del poble durant la transició i en el període democràtic.

1900-1931. La modernització del poble 

Demografia

En el següent quadre veiem que des del primer terç del segle XX la població va disminuir. Dels anys 20 als anys 30 d'aquest segle es nota la mala època que va patir l'agricultura. Després de la guerra, la població va disminuir més dràsticament a causa dels morts i de les famílies que van haver de marxar per motius polítics i ideològics. 

Anys

Total habitants

Homes

Dones

1900

790

429

361

1910

766

397

360

1920

748

378

370

1930

709

335

353

1936

696

-

-

1940

551

-

-

Economia

La base econòmica de la comarca i de la Pobla continuava essent l'agricultura de secà - olivera, vinya i cereals. Era una agricultura autosuficient amb poca sortida als mercats interiors i exteriors.

Hi havia diferents activitats que ajudaven a augmentar els ingerssos de les famílies pageses. Una d'elles era les carboneres i el comerç del carbó vegetal. Era una manera d'aprofitar la massa forestal. Una altra activitat complementària a la feines del camp era la producció i venda de calç. 

A les Garrigues, el comerç es basava en els productes de la terra - comerciants d'oli, comerciants d'olives, d'ametlles, de vi i d'aiguardent.

L'Ajuntament de la Pobla de Cérvoles tenia el monopoli de l'escorxador, del bestiar i de les carns. Cobrava per l'ús de l'escorxador en pells, llana o greix. 

Modernització de la Pobla 

Tot i que la Pobla continuava sent un poble amb una economia agrària, tradicional i pobra, els avenços del segle XX van arribar, a poc a poc, i van anar canviant la fisonomia del poble i els costums de la seva gent. Va arribar el telèfon, l'electricitat, el correu i la ràdio, tots aquets serveis, però, eren encara deficients. Tot això va ser possible per les gestions fetes pels ajuntaments de la Pobla i les obres fetes a iniciativa de la Mancomunitat. 

1931-1939. La II República i la Guerra Civil

La proclamació de la II República

Suposà un nou model d'organització política democràtica i va endagar uns sèrie de reformes - agràries, educatives, religioses, militars... 

Eleccions

Des de la proclamació de la II República, totes les eleccions que es van celebrar fins l'any 1936 a la Pobla sempre van ser favorables a les forces de dretes. Estaven adherides a la Lliga Regionalista de Catalunya. 

A partir de 1932, Esquerra Republicana, partit liderat per Francesc Macià, va anar gunayant les eleccions de Catalunya, tot i que a la Pobla no van tenir mai massa força. Sí que van anar triomfant associacions anarquistes com la CNT-FAI.    

Foment Republicà i Autonomista 

Abans de l'existència del Foment, i amb independència de la ideologia política, la gent es trobava als diferents locals del poble: cal Tet, cal Blaió, cal Marxant, cal Recader, i en el lloc anomenat "el Cabaret", situat darrere de la part antiga de ca l'Antonet. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Extret i adaptat del llibre Un recorregut per la Pobla de Cérvoles, de Borch, L., i Estradé, A. (2015).