al contingut a la navegació Informació de contacte

Indrets

Indrets de la Pobla de Cérvoles:


Les Auredes: Són al barranc del mateix nom que neix després del Senill. Transita entre el barranc de la Fumada i el de L’Escaleta i el de Sant Joan, fins al Forcat. Altrament anomenades: Aureres i les Oredes, (variants fonètiques).


El camí de l’Argila: és el que duu al cementiri i que continua cap a aquesta partida.


La Cova d’en Llorenç: és la Cova al nord de l’Escala, a la part alta del barranc de Sant Joan. És una balma de dimensions mitjanes.


La Cova d’en Palau: Situada a la riba dreta del barranc de les Auredes.


La Collada de la Cova dels Fesols: situada cap al Forcat i les Coves Negres, a prop del Toll dels Pops i al final del barranc de les Auredes.


El camí de les Creus: És el mateix que el del Vilosell. Conten que, a poc de cinc-cents metres en sortir de la vila en direcció nord-est, hi havia tres creus de terme. Es volen referir als dos monòlits que resten en peu i tenen en la part superior, una capelleta. En la més pròxima al Poble, hi ha gravat l’any 1764.


El Cingle de les Deu: és al barranc de les Auredes i per la rodalia dels Vilars. Segons com queda ombrejat i quan fa sol, marca les deu del matí.


La font de la Mata: la partida que ocupa el barranc del mateix nom, és entre el pla del Mas i el barranc de la Fumada. La font, ara mig perduda, diuen que sortia d’un marge. El 18 de Maig de 1711, Josep Preixens de 15 anys, perdia la vida en aquesta partida, mentre s’aixoplugava de l’aigua sota una roca que li va caure a sobre i el va matar.


La Fumada: partida al sector nord-est de la Pobla. Fou una granja de Poblet, s’en conserva l’edifici, en mal estat. En una part de la planta baixa, es conserven unes arcades gòtiques.


La Granja: situada al sud-est, prop del Poble, parteix amb els plans del Castell per ponent. el nom li va deixar la granja que el monestir de Poblet va tenir en aquest indret. “La Granja de Sorvoles”

La Piçola: indret tocant a les parets de la vila, al final del carrer Vilanova, quan deixa de ser carrer i passa a ser camí.


La cova de la Pesta: entre el Mas d’en Borc i els Llinars. Tancada amb una pared de pedra; pel seu davant passa el camí de les Tretes. Cap el 1652, vivia gent amb la pesta, de la Pobla i Vimbodí, els cadàvers s’enterraven ràpidament pels voltants de la cova.


El Toll dels pops: És al barranc de Sant Joan, no gaire lluny del Forcat.


El barranc de Sant Joan: neix de dues canals que baixen de la carena de la Serra de la Llena i que s’ajunten a l’Escala, al sol ixent del pla de la Torre. Acaba ajuntant-se amb les Auredes al Forcat.

El Riu Set: Marca la separació entre el terme de la Pobla i el Vilosell, l’Albi i Cervià. S’inicia al peu de la serra de la Llena, entre els barrancs de Sant Miquel de la Tosca i el del Mas d’en Peret.

Informació treta del llibre: Onomàstica de la Pobla de Cérvoles
Autor: Ramon Pere Anglès.

Ed. Institut d’estudis catalans.

Document Actions