Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

On som?

SITUACIÓ

La Pobla de Cérvoles està situada al sud-est de les Garrigues, prop de la serra de la Llena. És l'únic municipi de la comarca declarat zona de muntanya. Les seves coordenades geogràfiques són, de longitud 0'9389, i, de latitud, 41'4694.

El seu terme limita al nord i nord-oest amb Cervià de les Garrigues; a l'est i nord-est, amb el Vilosell i l'Albi; al sud i sud-oest, amb el d'Ulldemolins (Priorat); al sud-est, amb Vilanova de Prades (Conca de Barberà), i a l'oest, amb el de Juncosa.

GEOGRAFIA

La Pobla de Cérvoles es troba assentada al peu de la serra de la Llena a 663 m sobre el nivell del mar. La Serra de Llena té 10 km de longitud, és el límit de la comarca i fa de partió d'aigües entre el Segre, d'una banda, i de l'Ebre i el Francolí, de l'altra. 

A mesura que ens apropem a la serra de Llena, els materials són més grollers i els pendents més acusats i aquest fet determina que els correus els trobem a les àrees més planeres. Quan ens allunyem de la serra de la Llena apareixen sorres fines, llims i argiles que contenen guixos i sals. També trobem gran quantitat de roques calcàries. 

La xarxa hidrogràfica està formada per la riba esquerra del riu Set, que té una longitud global de 50 km, i diferents barrancs, el més conegut dels quals és el de Sant Miquel de la Tosca. El curs del riu Set és intermitent, només porta aigua quan plou. Els barrancs que neixen a la serra de la Llena són els quals aporten les aigües de la pluja al riu. 

L'extensió del terme municipal és de 61'9 km². La seva configuració és variada: muntanyosa a la part de la serra de la Llena, amb barrancs cap al riu Set. A la part nord-est hi ha valls i planes i, a la part sud-est, barrancs. 

El cim de l'Abella (1002 m), a l'extrem SE, és un dels punts més alts de la serra de la Llena. Entre aquest i la Tossa, del Vilosell, neix el riu de Set, que forma tota la frontera nord-oriental del terme.

El riu de Set rep aigua de diversos barrancs que drenen també el terme, com el de Mas d'en Peret, a la capçalera; el de la Fumada, juntament amb el de Sant Joan, el de l'Escaleta, el d'Albaredes i el del Forn, en el sector proper a Cervià; el de Gotalleres, en el sector nord-oest del terme, i el del Bou i el del Riuet en el tram mitjà. Tots aquests cursos baixen de la serra de la Llena.

CLIMA I VEGETACIÓ 

El clima és mediterrani continental sec, amb una precipitació mitjana anual escassa, entre 400 mm i 450 mm. Els màxims es donen a la primavera i a la tardor i, els mínims, a l'hivern i a l'estiu. Pel que fa a la temperatura, els hiverns són freds, amb mitjanes d'entre 4ºC i 5ºC, i els estius són molt calorosos, amb mitjanes que oscil·len entre 24 i 25ºC, amb una amplitud tèrmica alta o molt alta. 

La vegetació dels paisatges de la Pobla és mediterrània. Hi predomina el pi blanc, les alzines, els roures, les serveres, el marfull i el coscoll. A les proximitats del riu i dels barrancs hi trobem pollancres, sarguers, àlbers i canyissars. 

COMUNICACIONS

La Pobla de Cérvoles està situada a la xarxa viària per una carretera comarcal que l'enllaça amb la N-240 al seu pas per Vinaixa. En aquesta mateixa població s'hi troba l'estació del ferrocarril més propera, que enllaça Barcelona-Tarragona-Lleida. Aquesta mateixa carretera ens connecta amb l'autopista A-7 a la qual hi podem accedir per l'accés Albi-Vinaixa. Així mateix, aquesta comarcal continua i ens porta cap a Ulldemolins, Juncosa i Bellaguarda. A més a més, hi ha una pista esfaltada que connecta al nostre poble amb Cervià de les Garrigues. 

---------

* Informació extreta del llibre Un recorregut per la Pobla de Cérvoles; Borch, L i Estradé, A.