Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història

HISTÒRIA

La primera festa dedicada a la Mare de Déu de la Jonquera era la del 8 de setembre, moment en què l'Església celebrava la Nativitat de Maria, coneguda popularment com la Festa de les maredeus trobades. L'origen d'aquesta festa la trobem documentada a l'inici del segle XVIII.

A la vigília, el dia 7 de setembre, es cantaven les completes i els goigs de Na. Sra. de la Jonquera. Es feien sonar les campanes a les dues de la tarda i al vespre.

El dia 8 de setembre es feia una processó portant Na Sra del Roser fins a cal Domènec i es cantava el Te Deum. En arribar a l'església, es cantaven els Goigs a Na. Sra. de la Jonquera i es cantava l'ofici solemne; a la tarda es cantaven vespres solemnes, les Completes de Sant Antoni de Pàdua i els seus goigs.

El 9 de setembre, segon dia de la Festa Major, se celebrava la festa en honor a Sant Antoni. 

El 10 de setembre, tercer dia de Festa Major, estava dedicat a Sant Gaudiós. A partir de 1760, quedà el dia per recordar els difunts. 

Durant uns pocs anys van coexistir les dues festes. A l'agost se celebraven les festes d'estiu i al 8 de setembre la Festa Major. A poc a poc, les celebracions del setembre es van convertir en la Festa Major d'estiu i, les de novembre, en la Festa Major d'hivern.

FESTA MAJOR D'AGOST

Actualment la Festa Major se celebra el cap de setmana abans de la festa dedicada a la Mare de Déu, el 15 d'agost. Es comença el divendres i s'acaba el dilluns. El dimarts és el dia del gos. Se l'anomena així perquè la gent del poble es dedica a descansar i recuperar-se de tants dies de festa i descontrol d'horaris.

Són l'Ajuntament i la Comissió de Festes qui s'encarreguen d'organitzar la Festa Major. Es fan activitats de tota mena i per a tots els públics: repic de campanes i el pregó, la cercavila, els sopars populars, els balls i concerts, els jocs per als més petits, les gimcanes, els partits de futbol, el cinema, el jazz...