Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història

Actualment la Festa Major se celebra el cap de setmana abans de la festa dedicada a la Mare de Déu, el 15 d'agost. Això és molt recent, ja que no sempre ha estat així. Abans se celebrava al setembre.

L'any 1967 va arribar a la Pobla mossèn Anton i, en una excursió que va fer a la muntanya amb un grup de joves del poble, es va plantejar la possibilitat de fer les festes el mes d'agost en comptes del setembre, perquè hi havia més gent i feia més bon temps. 

Durant uns pocs anys van coexistir les dues festes. A l'agost se celebraven les festes d'estiu i al 8 de setembre la Festa Major. A poc a poc, les celebracions del setembre es van convertir en la Festa Major d'estiu i, les de novembre, en la Festa Major d'hivern. 

La primera festa dedicada a la Mare de Déu de la Jonquera era la del 8 de setembre, moment en què l'Església celebrava la Nativitat de Maria, coneguda popularment com la Festa de les Mares de Déu trobades. L'origen d'aquesta festa la trobem documentada a l'inici del segle XVIII.  

A la vigília, el dia 7 de setembre, es cantaven les completes i els goigs de Nª Sª de la Jonquera. Es feien sonar les campanes a les dues de la tarda i al vespre. 

El dia 8 de setembre es feia una processó portant Nª Sª del Roser fins a cal Domènec i es cantava el Te Deum. En arribar a l'Església, es cantaven els Goigs a Nª Sª de la Jonquera i es cantava l'ofici solemne; a la tarda es cantaven vespres solemnes, les Completes de Sant Antoni de Pàdua i els seus goigs

El 9 de setembre, segon dia de la Festa Major, se celebrava la festa en honor a Sant Antoni. 

El 10 de setembre, tercer dia de Festa Major, estava dedicat a Sant Gaudiós. A partir de 1760, quedà el dia per recordar els difunts. 

Actualment es comença el divendres i s'acaba el dilluns. El dimarts és el dia del gos. Se l'anomena així perquè la gent del poble es dedica a descansar, dormir i recuperar-se de tants dies de festa, abundants menjars i descontrol d'horaris.

Són l'Ajuntament i la Comissió de Festes qui s'encarreguen d'organitzar la Festa Major. Es fan activitats de tota mena i per a tots els públics: repic de campanes i el típic pregó, els sopars populars, els balls, els concerts, la cercavila, els jocs per als més petits, els partits de futbol o triangulars, cinema, jazz...  

Document Actions