Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història

La Festa Major d'hivern té l'origen en el vot del poble que es va fer l'any 1642, moment en el qual els habitants de la Pobla demanaven protecció a Déu i a la Mare de Déu vers les tropes castellanes i es comprometien a celebrar una festa en honor a la Mare de Déu de la Jonquera el dia 21 de novembre

Antiguament, l'ordre del dia del Besamà consistia a tocar les campanes de bon matí per avisar la població. Seguidament, tenia lloc el rosari, la novena i el sermó. Tots els assistents pujaven en processó cap al cambril per besar la Mare de Déu i, finalment, cantaven plegats els Goigs de la Mare de Déu de la Jonquera. 

No està datada l'aparició exacta de l'any del Besamà, per tant, no se sap amb exactitud des de quan se celebra. Possiblement no és anterior a l'any 1781, perquè és l'any en què es va començar a construir el cambril. 

DESCRIPCIÓ

Se celebra el 21 i 22 de novembre en honor a la patrona, la Mare de Déu de la Jonquera. Hi ha una part de celebració religiosa i una de més lúdica. Es fa ball a la sala del Foment o bé teatre, i alguna altra activitat adreçada als més petits. 

El dia 21 de novembre, s'acostuma a fer missa solemne amb el mossèn del poble, conjuntament amb dos o tres mossens més de fora vila. A més a més, l'Església celebra el mateix dia de la festivitat de la Presentació de Maria. 

L'endemà, dia 22 de novembre, hi ha una altra festa dedicada a la Mare de Déu de la jonquera, que és el Besamà. 

Al matí se celebra la missa i, a la tarda, es fa el Besamà. Aquest consisteix en el fet que tots els assistents pugen al cambril per besar la Mare de Déu de la Jonquera i canten els Goigs en honor d'aquesta última. Actualment, la gent que no resideix a la Pobla i té devoció per la Mare de Déu pot anar a fer el Besamà el cap de setmana següent de la Festa Major al final de la missa.

Actualment, la gent que no resideix a la Pobla i té devoció per la Mare de Déu pot anar a fer el Besamà el cap de setmana següent de la Festa Major, al final de la missa.

CONTROVERSIA

S'ha de dir que hi ha certa controvèrsia en la celebració del sant de les Jonqueres, ja que la gent gran del poble diu que sempre s'ha celebrat el 22 de novembre perquè és quan es feia la missa solemne i el Besamà. Tot i que d'altres creuen que s'hauria de celebrar el dia 21 perquè és la data en què es va fer aquest vot.