Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Arborètum del Dr. Barberà

A uns 3 km en direcció al Vilosell, trobem el "parc botànic", més conegut com a Arborètum, d'aproximadament 10ha. És un jardí format per arbres i arbustos experimentals o de repoblació i de col·lecció. 

Va néixer per l'afició d'un particular, el Dr. Francesc Barberà i amb el suport del Dr. Boixader. El Dr. Barberà creia que les Garrigues s'anirien despoblant, i que, a poc a poc, els conreus s'abandonarien, d'aquesta idea en neix l'Arborètum

Inicialment constava de 4ha, propietat del mateix fundador i una estructura de reg precària a partir d'una bassa natural. Posteriorment s'amplià l'extensió amb 6ha més del Dr. Barberà. 

L'any 1995 es va crear la Fundació que actualment gestiona l'Arborètum, just un mes abans que el Dr. Barberà morís. Forma part d'aquesta fundació: l'Ajuntament de la Pobla, la Universitat de Lleida i el Consell Comarcal. 

Actualment l'Arborètum disposa d'unes instal·lacions tècniques més avançades a conseqüència d'un projecte que va aprovar la Diputació de Lleida, en virtut del conveni existent entre aquesta institució i l'Obra Social de "la Caixa". 

Captura de pantalla 2021-11-12 a las 13.33.46.png

Avui en dia, l'Arborètum gaudeix d'un sistema de reg automatitzat, i gràcies a la cessió d'un particular de l'aigua d'un pou, es pot seguir plantant arbres a la comarca, però també a altres zones més humides, les quals, sense el suport del reg, no viurien. A més a més, el lloc de l'Arborètum es troba un observatori d'aus, en l'indret anomenat "plaça de l'aigua". 

Des de la Fundació es pretén reunir les màximes varietats d'oliveres possibles existents a la Península i la conca Mediterrània. Es vol ser, en aquest aspecte, un referent per a la comarca.  

24241659Master.jpeg