Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuntament i Ecomuseu (Antic molí de la Societat)

L'edifici on ara hi trobem l'Ajuntament era l'antic molí de la Societat, que fou construït l'any 1870, i que fins al 1930 s'hi produïa oli amb dos molins i quatre premeses de biga, de les quals una encara es conserva. 

La_Pobla_de_Cèrvoles_-_Ecomuseu_de_l'Oli.jpeg

L'edifici el va rehabilitar l'arquitecte Daniel Galabert Fontova i s'hi va instal·lar, a partir de 1995, l'actual Ajuntament i Ecomuseu de l'Oli. Va ser inaugurat pel molt honorable Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya el 7 d'octubre de 1995, acompanyat per l'aleshores alcalde Francesc Piñol.

A l'Ecomuseu de l'Oli s'hi troba una exposició sobre el sector de l'oli des que es planta l'olivera fins que es comercialitza l'oli, passant pel conreu de l'arbre, diferents usos de l'oli, diferents classes... La finalitat de l'Ecomuseu és la promoció i l'impuls de l'oli. 

06de1d74-1bcd-42b6-8846-ca93d4065f41.jpeg

Davant de l'edifici hi ha una zona enjardinada, l'antic hort de cal Nanjo, que l'any 1991 va ser comprada per l'Ajuntament. S'hi troba una escultura que és un homenatge a Josep Espasa Anguera, fill natural del poble. L'escultura de ferro, de 2'5 m, representa un home nu llegint un llibre assegut sobre una bola del món feta amb ceràmica. Hi ha una placa on s'hi pot llegir "La paraula banya la terra talment l'aigua i els oceans".

Aquesta escultura va ser realitzada per l'escultor argentí i veí de Lleida, Miguel Ángel González, i fou inaugurada el 10 d'agost de 1996. 

descarga.jpeg

El 17 de juny del 2001, familiars i descendents de Josep Espasa es van reunir a la Pobla. Durant la jornada es va descobrir la placa a les escoles de la Pobla, a les quals els dóna el nom, Escola Josep Espasa.