Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La pedra seca: Cabanes de volta

Si donem un tomb pels camps del terme hi ha un element constant que està totalment integrat en l'entorn, són les cabanes de volta. Fins a l'actualitat, en Joan Martí i l'Enrique Gili n'han inventariat 140 en tot el terme de la Pobla. 

Les cabanes de volta són construccions rurals de pedra seca que es feien, majoritàriament, al camp com a suport de les feines agrícoles, utilitzant la perda com a element bàsic de construcció, sense cap material d'unió. 

Aquestes construccions responien a la necessitat del pagès de construir un lloc d'aixopluc per a ell i per al seu animal de càrrega. 

Sol ser una construcció de planta única, circular, rectangular o quadrada, que es cobreix amb una volta de pedra -canó, apuntada, plana o crònica-, amb lloses o arcs. 

15052277Master.jpeg

Per construir una cabana es buscava un lloc dins de la finca on hi hagués pedra abundant, procurant no treure espai del conreu. A vegades, s'utilitzava l'espai excavat per a l'extracció de la pedra. 

El tipus de pedra i la mena de conreu determinen el model de la cabana. Així, als llocs amb pedra arenosa de fàcil treballar i cultiu d'olivera, hi trobem cabanes de volta, i, als cultius de vinya, cabanes de falsa cúpula. 

Es desconeix el moment en què es van construir les cabanes de volta. Sabem que a les Garrigues, la construcció massiva de les cabanes de volta es va fer al llarg de la segona meitat del segles XIX. 

Document Actions