Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Basses

L'espai està format per abeuradors i basses que reben l'aigua canalitzada de la font Vella. Antigament, les basses tenien la funció de safareigs per rentar la roba i estaven dividides en tres: per rentar la roba, per rentar la roba dels malalts i per esbandir-la. Els abeuradors el feien servir els animals, mules i ases, que anaven i tornaven del tros. 

Quan els pobletans i pobletanes va començar a deixar de rentar als safaretjos, la bassa més gran va servir al llarg d'alguns anys com a piscina (1968).

Amb el pas del temps, la mecanització de les feines del camp, el fet de disposar d'aigua a la majoria de les llars i la construcció de la zona esportiva amb piscina (1975), les basses van anar quedant pràcticament abandonades per a un ús específic. 

El carrer de les basses és la sortida natural del poble per l'antic camí rural que connecta amb Cervià de les Garrigues, abans poc transitat i amb més trànsit des de la seva pavimentació en època mes recent.

Gràcies al fons FEDER, la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de la Pobla de Cérvoles s'han recuperat les basses en el seu estat original i s'ha refet l'entorn perquè sigui un lloc agradable d'estar-s'hi i passejar sota l'ombra dels grans plataners.

Captura de pantalla 2022-04-01 a las 11.19.36.png